De ervaring van

Sjoerd van Grinsven

Even voorstellen…

Mijn naam is Sjoerd van Grinsven. Ik ben nu ruim een jaar werkzaam als functioneel beheerder voor de gemeente Edam-Volendam. Doordat ik geen achterliggende IT-achtergrond heb, was het begin aardig aanpoten. Gelukkig zijn een hoop onderdelen snel op te pakken door mee te kijken met collega’s. Het afgelopen jaar ben ik intern als functioneel beheerder doorgegroeid van een portefeuille van vier applicaties naar zeventien applicaties. De implementatie van de achttiende applicatie is op dit moment gaande. Vanuit de organisatie heb ik nu de taak om de nieuwe financiële applicatie van begin tot eind te helpen implementeren. Dit geeft veel vertrouwen en hier haal ik als trainee een enorme hoeveelheid kennis mee binnen. Na het afronden van het tweede jaar bij mijn huidige opdrachtgever zal ik deze applicatie overdragen aan mijn opvolger. Hierin zal ik dus ook training geven en diegene klaarstomen om het day-to-day beheer overdragen. 

Maatwerk

Na het afronden van mijn HBO opleiding wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Door bij mezelf na te gaan wat mij aansprak en dreef besloot ik opzoek te gaan naar een traineeship waarin ik zou kunnen ontwikkelen zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Via via kwam ik in contact met KBenP. Tijdens de gesprekken ging het vanaf het begin gelijk over mij en wat ik graag zou willen en verwachten van het traineeship. Dit gaf direct een goed gevoel. Na de gesprekken heb ik samen met KBenP gezocht naar een opdracht op het gebied van functioneel beheer bij een organisatie die aansluit bij mijn wensen. 

 

 

Traineeship

Het traineeship bij KBenP bestaat uit 4 dagen werken op locatie bij je opdrachtgever. Daarnaast hebben wij eens per twee weken een lesdag of komen we samen op het kantoor van KBenP. De lesdagen bestaan uit het ingaan op de manier van werken binnen overheidsorganisaties en daarnaast persoonlijke ontwikkeling zoals leiderschapstrainingen en verandermanagement. Eens per periode worden deze dagen ingevuld door gezamenlijk praktijk vraagstukken te bespreken die je meebrengt vanuit het werkveld. 

Op de kantoordagen bij KBenP word je als trainee echt meegenomen in de soorten dagen waar de Senior-adviseurs van de organisatie in de praktijk tegenaan lopen. Ook volg je hier met regelmaat kennisdelingssessies waarin onderwerpen ter sprake komen die je in de praktijk kunt toepassen op je eigen opdracht zoals het aanpakken van eventuele crisissituaties of het begeleiden van projecten binnen je opdracht. Ook sta je hierin vrij om je eigen onderwerpen naar voren te schuiven waar kennissessies over worden belegd.  

Nu in het tweede jaar gaat de focus van het traineeship draaien naar mijn eigen wens. De transitie van functioneel beheerder tot volledig adviseur informatiemanagement. Hierin zal ik mee gaan lopen met de ervaren advisieurs van KBenP Vernieuw de Overheid en aan het echte werk kunnen gaan proeven. Hierbij staat bijvoorbeeld op korte termijn een Proof of Concept van een aanbestedingstraject en een marktverkenning voor een nieuw zaaksysteem op de planning. Door deze ervaringen hoop ik na mijn tweede jaar als volwaardig informatieadvisieur te kunnen gaan beginnen. 

Ontwikkeling

Het volgen van een traineeship is in mijn ogen dé manier om je verder te ontwikkelen na het behalen van je diploma. Het is leuk om direct je eigen verantwoordelijkheden te krijgen en je als trainee volledig mag en kan meedraaien in de dagelijkse processen van een grote en complexe organisatie. Je wordt bij veel verschillende onderdelen betrokken. Elke week is hierdoor anders. Aan het begin is het zeker even je plek zoeken, maar wanneer je er niet uit kan komen staat er altijd een collega klaar om je te helpen.

 

Ook trainee worden bij Vernieuw De Overheid? Neem dan contact op!

Lobke Westra
Senior adviseur
06 28 24 44 23
lobke.westra@kbenp.nl

Sven Blom
Senior adviseur
06 43 36 34 21
sven.blom@kbenp.nl