De ervaring van

Ida Boerlage

Even voorstellen…

Ik ben Ida Boerlage- van huis uit Germanist en Filosoof, met een brede interesse en een grote liefde voor kennis(verwerving). In augustus 2022 ben ik begonnen als trainee Digitale Overheid bij KBenP.

 

Waarom heb je gekozen voor Vernieuw De Overheid?

De wereld van de digitalisering was voor mij toen nog nagenoeg onbekend terrein. Mijn drijfveer om me hierin verder te ontwikkelen, zijn de mogelijkheden die dit werkveld biedt. Ik houd ervan om me vast te bijten in complexe vraagstukken, maar tegelijkertijd is het voor mij ook belangrijk dat dit een directe relevantie en maatschappelijke impact heeft. Op het gebied van digitalisering zie ik in het bijzonder ruimte om een bijdrage te leveren aan verduurzaming en verbetering. Wat daarnaast doorslaggevend was in mijn keuze, is de prettige sfeer en leuke mensen bij KBenP. Ook zonder IT-achtergrond voelde ik me hier gelijk thuis.

Traineeship

Het adagium ‘al doende leert men’, is iets wat zeker in dit werkveld van toepassing is. Met het Traineeship ga je gelijk ergens aan de slag en terwijl je van KBenP ondersteuning krijgt in dit leerproces. Ik vind het prettig dat er ook ruimte is om dit traject zelf richting te geven, om te projecten en locaties te kiezen die aansluiten op mijn persoonlijke interesse.

 

Ontwikkeling

Op dit moment ben ik als trainee werkzaam bij Port of Amsterdam, waar ik help bij het opschonen en herorganiseren van het archief van het Centraal Nautisch Beheer. Zoals bij veel bedrijven is er hier sprake van een ‘verzamelcultuur’. Je kunt ongezien grote hoeveelheden informatie in een onzichtbare Cloud opslaan, en een groot deel van wat er wordt opgeslagen wordt op lange termijn nooit meer gebruikt omdat het niet meer nodig en/of onvindbaar is. Die wildgroei aan data is niet alleen een obstakel in het beveiligen en ontsluiten van informatie, maar het energieverbruik van de dataopslag heeft daarnaast ook een enorme impact op de CO2 uitstoot. De  informatiehuishouding is dus niet alleen relevant voor het bedrijf zelf, maar dit is ook bij uitstek ook een terrein waar nog een enorme winst geboekt kan worden op het gebied van duurzaamheid. Het spreekt mij aan om hier meer over te leren en om werk te verrichten dat direct aansluit bij mijn persoonlijke idealen.

Wat ik leuk vind aan dit project, is dat een verandering in informatiebeheer samenhangt met veel verschillende aspecten. Aan de ene kant is het een sociale en didactische klus: ik begeleid mensen van het CNB, om te kijken welke informatie er bewaard moet worden. Het is een interessante uitdaging om te kijken hoe je mensen motiveert en ondersteunt in iets waar ze (meestal) geen zin in hebben. Aan de andere kant is het ook een analytische puzzel: om de informatie op lange termijn duurzaam en overzichtelijk te houden, moet hier een passende structuur voor worden bedacht. En tot slot biedt dit project een unieke mogelijkheid om te neuzen in alle informatie van het Centraal Nautisch Beheer. Van historische kaarten van het Noordzeekanaal tot experimenten met bellenschermen tegen verzilting- je krijgt echt een blik op alles wat er binnen de organisatie speelt.

Ook trainee worden bij Vernieuw De Overheid? Neem dan contact op!

Lobke Westra
Senior adviseur
06 28 24 44 23
lobke.westra@kbenp.nl

Sven Blom Senior adviseur 06 43 36 34 21 sven.blom@kbenp.nl